Ἀρχική Σελίδα

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Νέα Ἐκκλησία

                                                                                                                                                                        
 Νέα Ἐκκλησία ,  ήταν ένα  αριστούργημα βυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης  καί πρότυπο της εκκλησιαστικής  αρχιτεκτονικής  μεσοβυζαντινού ρυθμού  , εγγεγραμμένου  σταυροειδούς με τρούλο .                                                                                                                                                                         Η  «Νέα »  ήταν το σύμβολο της
απαρχής της  ακμαίας εποχής επί Μακεδονικής δυναστείας . Η κατασκευή ξεκίνησε   στα τέλη τού 876  υπό την   εποπτεία του ιδρυτού της δυναστείας,  Βασιλείου Α΄εγκαινιάσθηκε την 1η Μαΐου 880 υπό του Πατριάρχου Φωτίου ,βρισκόταν ανάμεσα στην Χρυσοτρίκλινο (χρυσή αίθουσα της νότια πλευράς του Μεγάλου Παλατιού) ,το Τζυκανιστήριον (γήπεδο πόλο ιππικού ) και της ακτής, διέθετε 5 χρυσούς τρούλους , ο κεντρικός ήταν αφιερωμένος στον Χριστό και τ' άλλα τέσσερα παρεκκλήσια στην Θεοτόκο , τον Αρχάγγελο Γαβριήλ , τον Άγιο Νικόλαο και τον Προφήτη Ηλία . Το αίθριο του ναού βρισκόταν εμπρός από την δυτική του είσοδο  , διακοσμημένο με δύο μαρμάρινες κρήνες  και πορφυρίτη , την  βόρεια και νότια πλευρά του διέτρεχαν δύο στοές  θησαυροφυλακίου και σκευοφυλακίου , στην ανατολική πλευρά  βρισκόταν   το μεσοκήπιον ,  ο ναός ήταν υπερυψωμένος σε εξέδρα με υπόγειους χώρους ,ένας εκ των  τεσσάρων   χώρων  φύλαξης των ιερών κειμηλίων ,  και των λειψάνων του Μεγάλου Κωνσταντίνου. _________________________________________________________________________________Περιγραφή του  Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου , εγγονού  του Βασιλείου Α΄ και παππού τού  Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου :  ( προς το παρόν ακολουθεί  μετάφραση από αγγλική  ) .  _________________________________________________________________________________«Αυτή η Εκκλησία ήταν σαν νύφη στολισμένη με μαργαριτάρια , χρυσό , αστραφτερό άργυρο ,  ποικιλία αποχρώσεων μαρμάρων και συνθέσεων ψηφιδωτών και ενδύσεως  μεταξωτών υφασμάτων , ο Βασίλειος προσέφερε στον Χριστό τον αθάνατο Νυμφίο . Η στέγη του αποτελείται από πέντε τρούλους και λάμπει με χρυσό και όμορφες αγιογραφίες   όπως τα αστέρια , το εξωτερικό είναι διακοσμημένο με ορείχαλκο πού μοιάζει με χρυσό . Το ιερό , τα καθίσματα ,τα βήματα μπροστά τους , οι ιερές εικόνες  όλα είναι πλημμυρισμένα με χρυσό , πολύτιμους λίθους καὶ ακριβά μαργαριτάρια , οι διάδρομοι καλύπτονται από μετάξι καὶ κοσμούνται   με διοφόρων χρωμάτων  μαρμάρινες πλάκες πού περικλείουν ψηφιδωτά , όλα συνδεδεμένα με ακρίβεια καὶ αφθονία στην κομψότητα». _________________________________________________________________________________Ο μεγαλοπρεπής αυτός ναός δυστυχώς δεν σώζεται εσωτερικά είχε λεηλατηθεί από την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Λατινοπαπικούς (1204 -1261) και κατεδαφίστηκε μετά την δεύτερη άλωση από τους Οθωμανούς Τούρκους .
                                                                                                                                                                Χάρτης τμήματος  της Κωνσταντινουπόλεως επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  . Η θέση της Νέας Εκκλησίας κατά προσέγγιση   στην έξοδο του Βοσπόρου . (Wikimedia Commons, File: Constantinople imperial district. png by Cplakidas)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου