Απόσπασμα πατριαρχικής λειτουργίας. Άρχων Πρωτοψάλτης Θρ. Στανίτσας ,Άρχων Λαμπαδάριος Νικ. Δανιηλίδης - Κυριακή του Αντίπασχα. Κωνσταντινούπολη - 1959 . Χερουβικός ὕμνος «Οἱ τὰ Χερουβεὶμ μυστικῶς εἰκονίζοντες, καὶ τῇ Ζωοποιῷ Τριάδι ,τὸν Τρισάγιον ὕμνον προσᾴδοντες ,πᾶσαν τὴν βιοτικὴν ἀποθώμεθα μέριμναν , ὡς τὸν Βασιλέα τῶν ὁλων ὑποδεξόμενοι ,ταῖς ἀγγελικαῖς ἀοράτως δορυφορούμενον τάξεσιν. Ἀλληλούϊα .» Μεγάλη Εἴσοδος - Συναπτή τῶν Τιμίων Δώρων «Ἅγιος,Ἅγιος , Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ· πλήρης ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ τῆς δόξης σου .Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις ,ευλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου .Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις. » « Σὲ ὐμνοῦμεν , σὲ εὐλογοῦμεν , σοὶ εὐχαριστοῦμεν , Κύριε , καὶ δεόμεθά σου , ὁ Θεὸς ἡμῶν .» «Σὲ τὴν φαεινὴν λαμπάδα , καὶ Μητέρα Θεοῦ , τὴν ἀρίζηλον δόξαν, καὶ ἀνωτέραν πάντων τῶν ποιημάτων ἐν ὕμνοις μεγαλύνομεν.» Κοινωνικόν « Ἐπαίνει Ἱερουσαλὴμ τὸν Κύριον ,αἴνει τὸν Θεόν σου Σιών.Ἀλληλούϊα .»
Κυριακή 27 Απριλίου 2014
Σάββατο 26 Απριλίου 2014
Ζωηφόρος Πηγή
Περιγραφή : Ζωοδόχος Πηγή -Παναγία Αργοκοιλιώτισσα . (File : Ζωοδόχος Πηγή el. wikipedia Commons)
Τετάρτη 23 Απριλίου 2014
Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος Τροπαιοφόρος καί Ἁγία Πολυχρονία
Άγιος Γεώργιος , εικόνα από την Καππαδοκία , αρχαιότητος 14ου αιώνος μΧ (Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών )
Ἀγιος Γεώργιος , μεταβυζαντινή αγιογραφία του Εμμανουήλ Τζάνες Δρακοντοκτόνος - Αρχικά η μορφή του Αγίου Γεωργίου στην Βυζαντινή Εικονογραφία παρουσιαζόταν σε όρθια στάση , από τον 11ο αιώνα άρχισαν να τον ζωγραφίζουν έφιππο και δρακοντοκτόνο συμβολικά , το οποίο συνεχίστηκε στην Κρητική και Μεταβυζαντινή Εικονογραφία . _________________________________________________________________________________Εορτολόγιο σχετιζόμενων Μαρτύρων . ______________________________________________________________________________ 20 Απριλίου. Άγιοι Μάρτυρες , Βίκτωρ, Ζωτικός , Ζήνων,Ἀκίνδυνος, Καισάριος, Σεβηριανός, Χριστόφορος, Θεωνάς , Αντωνίνος . Πίστεψαν κατά την ώρα που παρακολουθούσαν το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου και μαρτύρησαν και οι ίδιοι . ________________________________________________________________________________ 21 Απριλίου. Αλεξάνδρα η Αυγούστα και οι υπηρέτες αυτής Ἀπολλώ , Ἰσαάκιος καί Κοδράτος .Ήταν σύζυγος του Αυγούστου Διοκλητιανού η οποία παρακάλεσε να διακοπεί το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου και ομολόγησε πίστη στον Ἰησοῦ Χριστό , την φυλάκισαν και πέθανε στην φυλακή, οι δε υπηρέτες της βαπτίσθηκαν Χριστιανοί και μαρτύρησαν ημέρες αργότερα . _________________________________________________________________________________22 Απριλίου. Όσιος Θεόδωρος εκ Συκεών της Αναστασιοπόλεως , ήταν γιός της πόρνης Μαρίας και του αποκρισάριου Κοσμά επί βασιλείας Ιουστινιανού , όταν ήταν δώδεκα ετών είδε σε όνειρο τον Άγιο Γεώργιο που τον καθοδήγησε και έγινε ιερέας και μοναχός . _________________________________________________________________________________23 Απριλίου . Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος , Αγία Μάρτυς Πολυχρονία η μητέρα του. Άγιου Μάρτυρες Ανατόλιος και Πρωτολέων ήταν αξιωματικοί του Ρωμαϊκού στρατού πίστεψαν παρακολουθώντας το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου και στην συνέχεια μαρτύρησαν και οι ίδιοι . Άγιος Μάρτυς Γλυκέριος ο Γεωργός μαρτύρησε εκείνες τις ημέρες επειδή είπε «Μέγας ο Θεός του Γεωργίου ». _________________________________________________________________________________24 Απριλίου. Άγιοι Μάρτυρες . Δάναβος, Δημήτριος, Εὐσέβιος , Λεόντιος , Λογγίνος , Νεστάβιος, Νέων και Χριστόφορος . Πίστεψαν από τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου και μαρτύρησαν λίγες ημέρες αργότερα. ____________________________________________________________________________________Η μνήμη όλων όσων μαρτύρησαν κοντά στον Γεώργιο τιμάται από τις 20 έως και τις 24 Απριλίου και των Αγίων Γεωργίου και Πολυχρονίας στις 23 Απριλίου, εάν η κινητή εορτή του Πάσχα συμπέσει μετά την 23η Απριλίου η γιορτή των Ἁγίων μετατίθεται κατά την Δευτέρα της Διακαινησίμου .
Ἱερά Μονή Ἁγίων Ραφαήλ , Νικολάου καί Εἰρήνης.
_________________________________________________________________________________ Ντοκιμαντέρ περί τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τῶν Ἁγίων νεοφανῶν Μαρτύρων Ραφαήλ , Νικολάου καί Εἰρήνης, τῶν ἐν Λέσβῳ.
Κυριακή 20 Απριλίου 2014
Και του Χρονου στην Πολη.....
Τον Απρίλιο του 1204 η Κωνσταντινούπολη ἤ Νέα Ρώμη , επέκταση τοῦ αρχαίου Βυζαντίου , πού ο Άγιος Κωνσταντίνος την έκανε αὐτοκρατορία αλώθηκε από τους τυχοδιώκτες δήθεν ««σταυροφόρους» Φράγκους και Ενετούς . Στα τέλη τοῦ 12ου , αρχές του 13ου αιώνος, η Κωνσταντινούπολη παρέμενε η πιο πολιτισμένη πόλη παγκοσμίως , αλλά δεν ίσχυε το ίδιο καί στρατιωτικῶς , αφοῦ ήταν ελάχιστοι οι μετά τον Μ. Κωνσταντίνο αὐτοκράτορες πού διέθεταν στρατηγικές ικανότητες , καί είναι το σημαντικότερο στοιχείο για την ύπαρξη κράτους . Τα ανίκανα μέλη της δυναστείας των «Αγγέλων » , αλλά του σκότους , καθώς ήταν ἐκ των χειροτέρων δυναστειών της Ανατολική Ρωμαικής Αυτοκρατορίας,σφετερίζονταν, φυλάκιζαν και τύφλωναν το ένα το άλλο , έχαναν εδάφη και ένα μέλος τους έφερε τον εχθρό μέσα στο Βυζάντιο με σκοπό να το βοηθήσουν να καταλάβει τον θρόνο ανατρέποντας άλλον συγγενή τους. Αλλά οι Φράγκοι και Ενετοί τυχοδιώκτες κατέλαβαν για λογαριασμό τους την Μητρόπολη την λεηλάτησαν τους θησαυρούς της , πού εκόσμησαν τα κάστρα και τους ρωμαιοκαθολικούς ναούς της Ιταλίας, Γαλλίας , Βελγίου, Γερμανίας και διαμοίρασαν τα εδάφη της Αυτοκρατορίας .
Οι Βυζάντιοι ευγενείς Λασκαρήδες και Κομνηνοί πού διέφυγαν μετά την άλωση προς δύση και ανατολή κατάφεραν και ίδρυσαν τρία μικρά κράτη σε ελεύθερες περιοχές ,αυτά ήταν δυτικά το Δεσποτάτο της Ηπείρου , και ανατολικά οι αυτοκρατορίες της Νίκαιας και Τραπεζούντας .Οι βασιλείς αυτών των κρατών ,ανταγωνίσθηκαν διεκδικώντας τον αυτοκρατορικό τίτλο και κατέβαλαν προσπάθειες ανακατάληψης του Βυζαντίου. Ισχυρότερο ήταν η Αυτοκρατορία της Νικαίας , ο Θεόδωρος Λάσκαρις Α' , την Κυριακή του Πάσχα τού 1208 στέφθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινοπόλεως Μιχαήλ , Αυτοκράτορας τών Ρωμαίων, τον διαδέχθηκε ο γαμβρός του Ιωάννης Βατάτζης και αύτόν ο γιός του Θεόδωρος Λάσκαρις Β' . Στις μεγάλες εορτές της ορθοδοξίας εύχονταν την επόμενη χρονιά να γιορτάσουν στην Πόλη (Κωνσταντινούπολη) .Ένας στρατηγός της Νικαίας ανακατέλαβε την Πόλη το 1261 , αλλά ο Παλαιολόγος σφετερίσθηκε τον ανήλικο Ιωάννη Λάσκαρη , δολοφόνησε τους αντιβασιλείς και τύφλωσε το παιδί , στην συνέχεια ο άθλιος ίδρυσε δυναστεία και όλοι οι απόγονοί του ήταν εξίσου άθλιοι , χάνοντας σταδιακῶς όλο το κράτος και αφήνοντας το έθνος να κακοποιηθεί από τους Τούρκους και να συρθεί σε μακρά δουλεία . Η εύχή των Λασκαριδῶν επικράτησε ως τις ημέρες μας, και καλό είναι να κρατηθεί αὐτή η παράδοση , διότι η πρωτεύουσα της Ελλάδος η Κωνσταντινούπολη , αλλά και όλη η Πατρίδα δεν έχει απελευθερωθεί . Βέβαια μπορεί να επισκεφθεί κάποιος σήμερα την κατεστραμμένη και κατεχομένη από τους Τούρκους Κωνσταντινούπολη ως τουρίστας και να παραστεί σε πατριαρχική λειτουργία , να έχει την ψευδαίσθηση πώς στην Θεσσαλονίκη , την Πάτρα και κυρίως την άσχημη Αθήνα , πώς ζεί εντός ελληνικής επικράτειας, αλλά αυτό απέχει πολύ από αὐτό πού λέμε πολιτισμό και αποδεικνύεται από την καταθλιπτική και τριτοκοσμική ολόγυρα πραγματικότητα . Ιστορικῶς διακρίνω την μεσαιωνική ελληνική ιστορία από το 330 έως το 1453 και την νεότερη και σκοτεινότερη από το 1453 και μετά , η οποία περίοδος της τουρκοκρατίας , αραβοκρατίας, αλβανοκρατίας και φραγκοκρατίας δεν έχει πάψει να υφίσταται .
Σάββατο 19 Απριλίου 2014
Κυριακή Πάσχα - Οἰκ.Πατριαρχεῖον - 1983
Ὕμνος τριῶν Παίδων ~ Ἦχος α'
Τον Κυριον υμνειτε και υπερυψουτε εις παντας τους αιωνας . Ευλογεῖτε παντα τα εργα Κυριου , Τον Κυριον υμνειτε και υπερυψουτε αυτόν εις τους αιωνας Ευλογεῖτε ,αγγελοι Κυριου ,ουρανοι Κυριου ,τον Κυριον ... Ευλογειτε,υδατα παντα τα υπερανω των ουρανων ,πασαι οι δυναμεις Κυριου ,τον Κυριον ... Ευλογείτε, ηλιος και σεληνη, αστρα του ουρανου ,τον Κυριον ... Ευλογείτε,φως και σκοτος , νυκτες και ημεραι , τον Κυριον ... Ευλογείτε,πας ομβρος και δροσος , παντα τα πνεύματα, τον Κυριον ... Ευλογείτε, πυρ και καυμα, ψυχος και καυσων τον Κυριον ... Ευλογείτε, δροσοι και νιφετοι , παγοι και ψυχος,τον Κυριον Τον Κυριον υμνειτε και υπερυψουτε εις παντας τους αιωνας . Ευλογείτε, παχναι και χιονες ,αστραπαι και νεφελαι τον Κυριον Ευλογείτε, γη, οροι και βουνοι,και παντα τα φυομενα εν αυτή , τον Κυριον Ευλογειται ,πηγαι ,θαλασσα και ποταμοι , κητη και παντα τα κινουμενα εν τοις υδασι , τον Κυριον Ευλογείτε, παντα τα πετεινα του ουρανου , τα θηρια και παντα τα κτηνη ,τον Κυριον Ευλογείτε,υιοι των ανθρωπων ,ευλογειτω Ισραηλ τον Κυριον . Ευλογείτε, Ιερεις Κυριου , δουλοι Κυριου , τον Κυριον Ευλογείτε, πνεύματα και ψυχαι Δικαιων, οσιοι και ταπεινοι τη καρδια , τον Κυριον
Ευλογειτε Ανανια, Αζαρια και Μισαηλ τον Κυριον και υπερυψουτε εις παντας τους αιωνας ... Ευλογείτε ,Αποστολοι,Προφηται και Μαρτυρες Κυριου ,τον Κυριον ... Ευλογουμεν,Πατερα,Υιον και Αγιο Πνευμα τον Κυριον Τον Κυριον υμνουμεν και υπερυψουμεν εις παντας τους αιωνας Αινουμεν,ευλογουμεν και προσκυνούμεν τον Κυριον . Τον Κυριον υμνουμεν και δοξολογούμεν εις παντας τους αιωνας . (3:26) Αναστα ο Θεος ,κρινον την γην ,ότι συ κατακληρονομησεις εν πασι τοις εθνεσι (6:30)Δευτε λαβετε φως εκ του ανεσπερου φωτος και δοξασατε Χριστον, τον ανασταντα εκ νεκρων Kανων (8:22) ωδη α' - Αναστασεως ημερα λαμπρυνθωμεν λαοι ,Πασχα Κυριου,Πασχα εκ γαρ θανατου προς ζωην και εκ γης προς ουρανον ,Χριστος ο Θεος ,ημας διεβιβασεν επινικον αδοντας.
{Δοξα Πατρι και Υιο και Αγιω Πνευματι}
Καθαρθωμεν τας αισθησεις,και οψομεθα,τω απροσιτω φωτι της αναστασεως ,Χριστον εξαστραπτοντα και χαιρεται φασκοντα,τρανως ακουσομεθα, επινικιον αδοντες. {Νυν και αει και στους αιωνας των αιωνων αμην}
Ουρανοι μεν επαξιως ευφραινεσθωσαν ,γη δε αγγαλιασθω ,εορταζετω δε κοσμος ,ορατος τε απας και αορατος ' Χριστος γαρ εγηγερται ,ευφροσυνη αιωνιος.
θ' Ωιδη μετα των Μεγαλυνάριων
(9:56) Χριστος ανεστη εκ νεκρων...-Αναστας ο Ιησους από του ταφου καθως προειπεν...- Δευτε πομα πιωμεν καινον....-Νυν παντα πεπληρωται φωτος......- Μεγαλυνον ψυχη μου τον εθελουσίως παθοντα και ταφεντα.....-Φωτιζου,φωτιζου..,- Χαιρε Παρθενε,χαιρε,χαιρε ευλογημενη,χαιρε δεδοξασμενη....- Ω Πασχα το Μεγα.
Στιχηρα ( 12:46)Αναστητω ο Θεος ,και διασκορπισθητωσαν οι εχθροι αυτου ,και φυγετωσαν από προσωπου αυτου οι μισουντες αυτόν .
Πασχα ιερον ημιν σημερον αναδεδεικται, Πασχα Καινον, Αγιον , Πασχα μυστικον ,Πασχα πανσεβασμιον,Χριστος ο λυτρωτης .Πασχα αμωμον.Πασχα μεγα , Πασχα των Πιστων,Πασχα, το πυλας ημιν του παραδεισου ανοιξαν , Πασχα, παντας αγιαζον πιστους . - Ως εκλειπει καπνος ,εκλιπετωσαν ....
-Δευτε από θεας γυναικες ευαγγελιστριαι, -Ουτως απολουνται οι αμαρτωλοι από προσωπου του Θεου ,και οι δικαιοι ευφρανθητωσαν
-Αι Μυροφόροι γυναικες ,ορθρου βαθεως ... -Αυτή η ημερα , ην εποιησεν ο Κυριος ,αγγαλιασωμεθα ....
-Πασχα το τερπνον,Πασχα Κυριου,Πασχα,Πασχα πανσεβασμιον ημιν ανετειλε .Πασχα, εν χαρα αλληλους περιπτυξωμεθα... (16:40) Χριστος ανεστη εκ νεκρων ,θανατω θάνατον πατησας και τοις εν τοις μνημασιν ζωην χαρισαμενος . επαναλαμβάνεται από τον Ιερεα συμπληρώνοντας ο Χορος (21:06) Οσοι εις Χριστον εβαπτισθητε , Χριστον ενεδυσασθε.Αλληλουια. (25:25) O Αγγελος εβοα τη κεχαριτωμενη, Αγνη Παρθενε χαιρε ,και παλιν ερω χαιρε,ο σος Υιος ανεστη ,τριημερος εκ ταφου.Φωτιζου,φωτιζου, η νεα Ιερουσαλήμ , η γαρ δοξα Κυριου επι σε ανετειλε . Χορευε νυν και αγαλλου Σιων, συ δε αγνη τερπου Θεοτόκε, εν τη εγερσει του τοκου σου. (27:37 ) - Αναστασεως ημερα και λαμπρυνθωμεν τη πανηγυρει ,και αλληλους περιπτυξωμεθα.Ειπωμεν αδελφοι .... - εις πολλα ετη Δεσποτα Μεγας Εσπερινος (34:37) Κυριε εκεκραξα προς σε, εισακουσον μου , εισακουσον μου Κυριε. Κυριε εκεκραξα προ σε, εισακουσον μου . Προσχες την φωνην της δεησεως μου, εν τω κεκραγεναι με προς σε.Εισακουσον μου Κυριε. ( 38:38 )Τον προ αιωνων εκ πατρος γεννηθεντα , τον Θεον λογον σαρκωθεντα ,εκ Παρθενου Μαριας , δευτε προσκυνησωμεν.Σταυρον γαρ υπομεινας ,τη ταφη παρεδοθη ,ως αυτος ηθελησε και αναστας εκ νεκρων ,εσωσεν με τον πλανωμενον ανθρωπον . ( 39:51 ) Προκειμενον - Τις Θεος Μεγας, ως ο Θεος ημων, συ ει ο Θεος, ο ποιων θαυμασια μονος ( 43:07 ) Ευαγγελιο κατά Ιωαννη - Ουσης οψιας τη ημερα εκεινη ...... (52:00) Η Αναστασις σου Χριστε Σωτηρ απασαν εφωτισεν την οικουμενην ,και ανακαλεσω το ιδιον πλασμα ,Παντοδυναμε Κυριε δοξα σοι (52:30) Χριστος ανεστη εκ νεκρων ,θανατω θάνατον πατησας ,και τοις εν τοις μνημασιν ζωην χαρισαμενος (53:13) εις πολλα ετη Δεσποτα....."Χριστος Ανεστη -Αληθως Ανεστη"
(Δεν ἔχει ἐπιδιορθωθεῖ με πολυτονικό ) ,Ἀκοῦτε ἀπό έρασιτεχνική ἐγγραφή ,αποσπάσματα πατριαρχικών λειτουργιών Μ. Σαββάτου και Κυριακής Πάσχα -Κωνσταντινούπολη - 1983
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)